W ramach programu „Trzymaj formę" i akcji prowadzonej w naszej szkole „Żyj zdrowo, jedz kolorowo" uczniowie klas IV z wychowawcami zorganizowali jeden z kolorowych dni – DZIEŃ CZERWONY.
28 lutego szkolne korytarze zabarwiły się na czerwono. Uczniowie jednogłośnie twierdzili, że kolorowe owoce i warzywa są smaczne i zdrowe. Do grupy czerwonej zaliczamy przede wszystkim: pomidory, czereśnie, wiśnie, rzodkiewkę, truskawki, paprykę czerwoną, buraki i owoc granatu. Im intensywniejszy kolor, tym lepiej. Wszyscy chętnie kosztowali czerwone, soczyste jabłka, papryczki i rzodkiewki. Ich walory zdrowotne są nieocenione. Cenimy je przede wszystkim ze względu na zawartość likopenu, antyutlenicza o zbawiennym wpływie na serce, skutecznie obniżającego poziom cholesterolu, działającego przeciwnowotworowo i odmładzająco.
Celem tego przedsięwzięcia jest propagowanie zdrowego odżywiania, uświadomienie nam wszystkim jak ważne jest wzbogacanie codziennego menu o warzywa i owoce, które są źródłem witamin i składników mineralnych.
Kolor ma znaczenie! Pamiętajmy - czerwone dla serca. Smacznego!