Wiosna to czas dużych zmian zachodzących w przyrodzie.
Dla wielu jest to najpiękniejsza pora roku, wszystko budzi się do życia, dni stają się coraz dłuższe, cieplejsze i słoneczne. To także czas oczekiwania na nadchodzące Święta Wielkanocne. Jak się do nich przygotować, a przy okazji wspaniale bawić? Mogli o tym przekonać się uczniowie klasy 3 a, którzy 24 marca uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez p. Ewę Dzieran – Hadław w Zagrodzie Edukacyjnej Olszówka.
Uczniowie rozpoczęli warsztaty od poznania receptury wypieku chleba. Wykonali piękne dekoracje wiosenne inspirowane własnymi pomysłami. Brali udział w zabawach i konkursach związanymi ze świętami Wielkiej Nocy i życiem na wsi. Dużą atrakcją było karmienie zwierząt mieszkających w zagrodzie. Serca dzieci podbiła przywódczyni stada - koza Mela, kucyk Wicher oraz króliczki Śnieżka i Murzynek. Był też czas na zabawę na świeżym powietrzu i wspólny posiłek połączony z degustacją chleba. Z relacji uczniów wynika, że własnoręcznie upieczony chleb ,,…był przepyszny!, najlepszy na świecie!, najlepszy w życiu!, najprzepyszniejszy!”:)
Kto wie, może właśnie to spotkanie stanie się inspiracją dla przyszłych piekarzy, kucharzy, rolników czy florystów?