Klasy II z wizytą w Zagrodzie Młynarskiej w Uniejowie

Zagroda młynarska

 

Jak powstaje chleb? Jakie są rodzaje chleba? Jak robi się zakwas? Czym jest matka drożdżowa?

zdjęcia

Odpowiedzi na te i inne pytania usłyszeliśmy podczas zajęć „ABC chleba”. Uczniowie wysłuchali, na czym polega praca młynarza, piekarza oraz jak działał młyn. Poznali zasady funkcjonowania zabytkowego wiatraka, który sami przestawiali oraz  działanie pieca chlebowego, w którym wypiekały się własnoręcznie przez nich wykonane podpłomyki. Od tej pory każdy wie, że niecka, kopanka, czy dzieża to dawne naczynie do wyrabiania chleba. Nikt nie zaprzeczy, że wiatrak chudnie latem, a tyje zimą albo, że mając na uwadze tę samą bułkę (bułkę łamaną, czyli z przedziałkiem) możemy w różnych regionach usłyszeć różne określenia, m. in.: bułka warszawska, poznańska, sznytka, czy bułka polska. Duże wrażenie wywarły również zabytkowe obiekty: chałupa ze Skotnik, budynek inwentarski, czy kopia stodoły z Besiekier, w której znajduje się ekspozycja powozów konnych i dawnych narzędzi. 

Warsztaty w Zagrodzie Młynarskiej w Uniejowie wzbogaciły wiedzę uczniów na temat różnych zawodów dawniej i dziś, procesu powstawania mąki, wypiekania  tradycyjnych przysmaków oraz zdrowego stylu życia. To za sprawą przewodnika, który z pasją i zaangażowaniem opowiadał o przeszłości, tradycji, dziedzictwie przodków i naszej małej ojczyźnie.



 

Pomoc psychologiczna, pedagogiczna i logopedyczna

"Sukces to Przedszkole w Przykonie"

"CZYTAM Z KLASĄ lekturki spod chmurki”

Projekt "Równy start w przyszłość"