Program edukacyjny „Porcja Pozytywnej Energii” jest organizowany przez firmę Crispy Natural, pod patronatem: Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka.
Celem Programu Porcja Pozytywnej Energii jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Program jest skierowany do uczniów szkół podstawowych.
W maju uczniowie klasy IV b zostali zapoznani z celami i założeniami programu „Porcja Pozytywnej Energii”. Podczas cyklu lekcji pt. „Jedzmy warzywa i owoce” czwartoklasiści dowiedzieli się o zdrowotnych właściwościach warzyw i owoców, a przede wszystkim witamin w nich zawartych. Przygotowali również wystawę pod hasłem „Warzywa i owoce – jem codziennie”, którą zaprezentowali na korytarzu szkoły. Dzięki temu cała społeczność szkolna mogła dowiedzieć się o właściwościach poszczególnych witamin zawartych w warzywach i owocach.