Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Powinno zawierać głównie węglowodany i białka, a w mniejszej części tłuszcze.
To najważniejszy ze wszystkich posiłków. Dzięki niemu mamy więcej energii, siły i potrafimy skoncentrować się na swoich zajęciach. Wiedzą o tym uczniowie klasy IIc i IVb, którzy realizując ogólnopolski program edukacyjny „Śniadanie Daje Moc” przygotowali pyszne i zdrowe drugie śniadanie.
10 listopada ławki w klasie zamieniły się w stoły kuchenne. Znalazły się na nich talerzyki, sztućce, deski do krojenia i papierowe serwetki. Nie mogło zabraknąć składników, z których powstały kolorowe kanapki, owocowe szaszłyki, sałatki i soki.
Zanim rozpoczęła się konsumpcja smakołyków dzieci przypomniały sobie 12 zasad prawidłowego żywienia. Aż przyjemnie było patrzeć jak uczniowie z apetytem pałaszują kolorowe własnoręcznie przygotowane pyszności. Oprócz smacznego posiłku uczniowie mieli szansę docenić jak przyjemne może być zasiadanie przy jednym stole z kolegami i koleżankami z innych klas.