Już się jesień rozminęła z latem.
Przyszła pora na kolacje pstrokate.
Synowie i córki!
Siekajcie ogórki,
selery i pory,
marchew, pomidory
w drobniusieńką kratkę.
Zrobimy sałatkę.
Wiersz Joanny Papuzińskiej daje obraz naszych jesiennych działań dotyczących m.in. tematyki związanej z wartosciami odżywczymi owoców i warzyw.
Nauczycielki organizują wycieczki do środowisk przyrodniczych takich jak sad, ogród warzywny. W przedszkolnych kącikach przyrody pojawiają się dorodne owoce i warzywa. Dzieci oglądają je, nazywają, segregują, porównują, liczą, wąchają i próbują.
Jednak my, nauczyciele dążymy do stworzenia takich sytuacji edukacyjnych by nasi wychowankowie odgrywali czynną rolę w realizacji określonych zadań. Dlatego stosujemy metody aktywizujące. Jedną z nich było wykonanie w poszczególnych grupach wiekowych sałatek z owoców i warzyw.
W ustalonym dniu dzieci przyniosły z domu potrzebne produkty, zgromadziły deski do krojenia, noże /niezbyt ostre/, miski i fartuszki.
Wykonane sałatki były tak smaczne i zdrowe, że dzieci z chęcią sięgały po porcje dodatkowe.
Tematyka ta jest również realizacją projektu BĄDŹMY ZDROWI - WIEMY, WIĘC DZIAŁAMY. Program ten promuje zdrowy styl życia: prawidłowe odżywianie i ruch.
Arleta Trzmielewska